SERVICII AUXILIARE


GARDURI ELECTRICE PENTRU ANIMALE

Gardurile electrice sunt necesare pentru a tine animalele domestice intr-un anumit perimetru sau pentru a impiedica accesul in culturi ale animalelor salbatice. De asemenea cu ajutorul gardurilor electrice se pot proteja de exemplu bovinele de atacul pradatorilor sau stupii de albine de atacul ursilor.

Un gard electric construit corect, va fi eficient din punct de vedere al costurilor, prietenos cu animalele si va constitui o modalitate sigura de control al deplasarii animalelor.

Acest ghid constituie o scurta introducere despre principiile de construire a unui gard electric sigur si functional cu ajutorul produselor Olli. Sunt mai multe feluri de a construi un gard electric. Cea mai buna solutie va tine cont de animalele imprejmuite, mediul inconjurator si felul in care trebuie sa arate gardul electric. Acest ghid prezinta principiile de baza ale unui gard electric si cateva dintre solutiile existente functie de scopul gardului.

Un gard electric este alcătuit din 3 componente:
  • un generator care produce impulsuri de curent;
  • un sistem de gard care conduce curentul;
  • un sistem de împământare care conduce curentul înapoi la generator.

Generatorul de impulsuri pentru garduri electrice produce un impuls, la un interval de aproximativ o secunda pe care il va transmite pe toata lungimea gardului electric. Acest impuls are un voltaj inalt dar fiind foarte scurt ca si perioada , nu este periculos pentru animale sau oameni.

Scopul unui gard electric se bazeaza pe reactia imediata a animalului cat si pe inducerea in comportamentul viitor al animalului al unui anumit respect vizavi de gard. Socul electric simtit la atingerea gardului este atat de neplacut pentru animal incat dupa cateva contacte cu acesta, animalul va incepe sa evite sa il mai atinga. Animalul trebuie sa realizeze ca socul provine de la gard, in caz contrar gardul electric nu isi va indeplini rolul.

Mai intai, animalul trebuie sa se familiarizeze cu gardul electric. In acest scop, animalele trebuie lasate sa adulmece si sa atinga gardul. Obisnuirea animalului cu prezenta gardului electric in jurul sau este esentiala deoarece principiul de functionare al gardului electric se bazeaza in mod esential pe respectul animalului vizavi de acesta.

Impulsul electric este transmis de Generatorul de impulsuri pe toata lungimea gardului electric. Cand un animal atinge gardul electric, corpul animalului conduce electricitatea in sol de unde revine la Generatorul de impulsuri prin intermediul sistemului de impamantare. Animalul va simti un soc electric la traversarea curentului prin corpul sau.

Proiectarea gardului electric
Selectati Generatorul de impulsuri si inaltimea la care vor fi instalate firele gardului
Selectarea acestor elemente va tine cont de lungimea gardului, felul gardului, vegetatia care va intra in contact cu gardul si animalele care vor fi imprejmuite. Animalele cu blana lunga necesita un Generator de impulsuri mai puternic, exemplul cel mai elocvent fiind oile.

Cateva sugestii de alegere a gardului electric potrivit:
  • Oi: Olli Plasa pentru oi sau 3 conductori 15-50-75 cm
  • Bovine: 1-2 conductori 60-75 cm
  • Porci: 2 conductori 10-35 cm
  • Cai: 1-3 conductori aproximativ 85-115-140 cm
  • Caini: 4 conductori 10-35-55-75 cmINSTRUCTIUNI GARDURI ELECTRICE

Descarca instructiuni garduri electrice (PDF, 4.9 MB)